Dieta a kolagen w skórze – dietetyk Kliniczny mgr Aneta Strelau

zdjęcie: Dieta a kolagen w skórze – dietetyk Kliniczny mgr Aneta Strelau / fot. nadesłane
fot. nadesłane
Dieta odgrywa znaczącą rolę w produkcji kolagenu – białka, które łączy i wspiera tkanki ciała i jest podstawowym elementem, który utrzymuje skórę jędrną i elastyczną. Według Amerykańskiej Akademii Dermatologów, skóra składa się z około 80 procent kolagenu. Organizm sam naturalnie wytwarza kolagen, jednak jego produkcja zmniejsza się wraz z wiekiem, dlatego też dieta może znacząco wpłynąć na jego ilość w organizmie. Dieta bogata w warzywa, owoce, białka i produkty pełnoziarniste może przyczynić się do zwiększenia i utrzymania produkcji kolagenu.
REKLAMA
  • Ciemnozielone warzywa
Zielone warzywa liściaste są przykładem produktów, które mogą zwiększyć produkcję kolagenu. Pokarmy takie jak szpinak, kapusta, kapusta włoska i szparagi są skuteczne w zwiększeniu procesu syntezy kolagenu w skórze. Warzywa te zawierają w swoim składzie przeciwutleniacz zwany luteiną, który promuje budowę kolagenu w skórze. Pozytywny wpływ luteiny na skórę obejmuje: zwiększenie nawilżenia, elastyczność, zawartości tłuszczów i działanie ochronne przed promieniami słonecznymi.
  • Czarna porzeczka
Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, potrzebną do budowy kolagenu. Jej najbogatszym źródłem są czarne porzeczki, które w 100 gramach zawierają jej aż 144 mg. Witamina C znajduje się ponadto w dużych ilościach w owocach jagodowych oraz owocach cytrusowych. Jagody, truskawki, jeżyny i żurawiny także mają znaczne ilości witaminy C.
Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w powstrzymaniu uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki.
Wolne rodniki są to niestabilne cząsteczki, które bez obecności przeciwutleniaczy mogą uszkodzić komórki. Dobrym źródłem witaminy C są również owoce tj. kiwi, guawa, pomarańcze i grejpfruty.
  • Fasola
Fasola jest dobrym źródłem kwasu hialuronowego, który jest silną substancją zapobiegającą starzeniu się, niezbędną w zapobieganiu powstawaniu zmarszczkom i zwiotczeniom skóry. Kwas hialuronowy, naturalnie występuje w organizmie, pomaga utrzymać skórę w nawilżeniu i poprawia jej sprężystość, niestety wraz z wiekiem maleje jego zawartość w organizmie.
  • Buraki
Buraki stanowią jedno z najlepszych naturalnych źródeł krzemu. Pierwiastek ten wraz z witaminą C (którą także odnajdziemy w burakach) znacząco wpływa na proces syntezy włókien kolagenu i elastyny. Pierwsze objawy niedoboru krzemu dotykają głównie obszarów tj. skóra, włosy i paznokcie (skróra i włosy tracą swoją elastyczność i siłę, paznokcie stają się kruche i łamliwe). Regularne spożywanie buraków lub soku z buraków pomaga uzupełnić poziom naturalnego krzemu, a także innych ważnych minerałów i witamin.
  •  Ziarna zbóż
Ziarna zbóż zbudowane są z białek prostych – prolamin, które zawierają w swoim składzie znaczne ilości glutaminy i proliny. Prolina to aminokwas konieczny i niezbędny do tworzenia kolagenu. Choć prolina może być syntetyzowana w organizmie ludzkim z glutaminianu, naturalnie występuje także w żywności. Do jej najlepszych źródeł pokarmowych oprócz ziaren zbóż, możemy zaliczyć kiełki pszenicy, soki owocowe oraz produkty mleczne.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Biała Podlaska
6.7°C
wschód słońca: 05:20
zachód słońca: 19:32
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Białej Podlaskiej

kiedy
2024-04-20 15:00
miejsce
Akademia Bialska Nauk Stosowanych,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-20 17:30
miejsce
Akademia Bialska Nauk Stosowanych,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-20 20:00
miejsce
Akademia Bialska Nauk Stosowanych,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-23 20:00
miejsce
Sala Widowiskowa Starostwa...
wstęp biletowany